Payday Loans

 

Al. Powstańców Wlkp. 164, 64-920 Piła,

tel. 67 212 01 11, fax 67 212 59 75

email: poczta@psb-biegi.com.pl

BANER

Home

Królowa jesiennych warzyw nie tylko dla sportowców

Dynia jest zdecydowanie prawdziwą królową spośród jesiennych warzyw. Jej właściwości zdrowotne były doceniane już przez Indian. Przy bardzo wysokiej wartości odżywczej, cechuje się niską kalorycznością, dlatego doskonale sprawdza się w diecie dla sportowców. Jest chętnie używana jako dodatek między innymi do koktajli, ciast, placuszków, ale także w pojedynkę stanowi świetne danie upieczona w piekarniku lub jako rozgrzewający krem.

Dynia jest warzywem należącym do rodziny dyniowatych. Jej odmiany, zwłaszcza w okresie jesiennym, różnią się kształtem, wielkością i kolorem. Możemy spośród nich wyróżnić dynię olbrzymią, piżmową oraz zwyczajną. Jest ona bogatym źródłem wielu witamin i co najważniejsze, po obróbce termicznej warzywo to nie traci swoich wartości odżywczych. Występują różne odmiany kolorystyczne dyni, im barwa intensywniej pomarańczowa, tym zawiera więcej beta-karotenu – kartenoidu, który jest silnym przeciwutleniaczem. Ma on ogromne znaczenie w prewencji chorób nowotworowych, wpływa na regulację ciśnienia tętniczego krwi i na obniżenie frakcji cholesterolu LDL. Ponadto, dzięki zawartości witaminy A, ma pozytywny wpływ na wzrok.

alt

Dynia jest bogata w witaminę C oraz cynk, które wspomagają nasz układ odpornościowy. Natomiast połączenie wysokiej zawartości wody, bo około 90% oraz witamin o działaniu antyoksydacyjnym czyli A, C i E (szczególnie wysoka zawartość witaminy A – kubek ugotowanej dyni pokrywa dobowe zapotrzebowanie na ponad 200% normy) poprawiają jakość naszej skóry, działają nawilżająco, wygładzają zmarszczki i poprawiają jędrność oraz koloryt.

Warto spożywać produkty sezonowe, które można wykorzystać w różnorodny sposób, aby nie popaść w rutynę. Zostawiam Was z przepisem na pyszny koktajl oraz placuszki dyniowe.

Pomarańczowy koktajl z dynią
Składniki (1 porcja):
- 250g dyni,
- 50 ml mleczka kokosowego,
- 1 pomarańcza,
- ½ łyżeczki cynamonu,
- do smaku: imbir, kardamon
Przygotowanie:
Wydrąż dynię i pokrój na plastry o szerokości ok. 2 cm, obierz ze skóry. Na blachę wyłóż papier do pieczenia, a następnie ułóż kawałki dyni. Piecz w temperaturze 180 stopni przez około 30 min. W tym czasie wyciśnij sok z pomarańczy. Po ostudzeniu, zblenduj składniki.
Wartość odżywcza:
- energia 267 kcal
- białko 5,80g
- tłuszcz 8g
- węglowodany 54g

Placuszki z dynią
Składniki (2 porcje):
- 1 jajko,
- 400g dyni,
- łyżka miodu,
- 140g mąki pełnoziarnistej,
- łyżka oleju rzepakowego
Przygotowanie:
Dynię surową wyczyścić z pestek, rozdrobnić w malakserze na bardzo drobne wiórki lub jednolitą masę. Do dyni dodać mąkę, miód i jajko. Wymieszać. Konsystencja ma być podobna do konsystencji placków ziemniaczanych. Na patelnię wlać olej. Kiedy rozgrzeje się, smażyć placuszki po 2 minuty z każdej strony na wolnym ogniu. Podawać z ulubionymi dodatkami.

Wartość odżywcza (dla 1 porcji):
- energia 435 kcal
- białko 12g
- tłuszcz 9g
- węglowodany 85g

 

Patrycja Michałowska, dietetyk 4Faces
Strefa Body Center
CH Avenida w Poznaniu
M: 603 443 950
E: Adres poczty elektronicznej jest chroniony przed robotami spamującymi. W przeglądarce musi być włączona obsługa JavaScript, żeby go zobaczyć.

 

 

 

Logo 100 MCP

 

grrs

 

 

berlin

Zobacz film

Zobacz film

Zobacz film

 

 

 

        

 

 

 




Najczęściej czytane artykuły

 

 

 

 


alt
alt
alt
alt  

alt
alt
alt
alt
alt

alt

alt
alt
alt
alt


alt
alt
alt
alt

 

41

stat2014
alt
alt
alt
alt

 

 





Volkswagen

Prague

Marathon 2014

 - zobacz film!

 

 









 

Początek strony